čtvrtek 6. ledna 2011

Počátek * Dawning

Začíná první měsíc nového roku...
First month of the New Year just begins...







Začíná první měsíc nového roku, čas předsevzetí a slibů sobě samým. I p. Kraus ve svém pořadu radil, jak předejít depce z takových předsevzetí porušených už v únoru. Nekažte si zbytek roku špatným svědomím z porušených předsevzetí – stačí je jen správně formulovat! Říct si: zhubneme – alespoň trochu. Přestaneme kouřit… postupně. Letos konečně najdeme partnera, možná! Taky mám zlepšovák. Co takhle zkrátit interval? Proč se zatěžovat plánem na celý rok, když nikdo neví ani co přinese zítřek. Navíc s čímkoliv můžete začít kterékoliv nové ráno a skončit, když hold změníte názor. Krátkodobé cíle stejně nakonec přispívají k těm dlouhodobým, no ne? Proto začínejte s novými věcmi každý den. A buďte vytrvalí. Hodně štěstí!

Všimli jste si, že píšu novoroční vzkaz dnes, a ne prvního ledna? Nebojte se ale, že nebude platit, když Vám teď popřeji všechno dobré do nového roku. Ne úplně náhodou mám zpoždění, čekala jsem, až začne přibývat Měsíc (ten na obloze), moje čarodějná kamarádka ze Sibiře totiž říká, že to je nejlepší doba pro zahajování nových projektů. Tak tedy – šťastný nový rok a ať se Vám daří všechno, s čím chcete letos začít!

A protože kromě uvítání nového roku je potřeba se také rozloučit s tím starým (i když to určitě každý z Vás řádně vykonal na Silvestra) a protože tohle je stránka o origami, mám pro Vás jedno novoroční-origami-učební-video. Šoupne nás tak trochu do školních lavic, což je příhodné – nevím jak Vy, ale já jsem origami-totální-zelenáč. Ale zpátky k tomu, co jsem nakousla. Paní učitelka z videa vypráví o tom, jak konec roku řeší v Číně. Vyrobí si tisíce lodiček ze zlatého rýžového papíru, zapálí je a pustí po řece. Spolu s nimi odplouvá a mizí i končící rok. O něco kreativnější než jen pití a rachejtle, co říkáte? A jak se loučíte se starým rokem Vy?*
 

First month of the New Year just begins. It is a time of resolutions and promises. Mr. Kraus (a question master of the best Czech talk-show) advised how to avoid depression of broken resolution as early as in February: phrase them right! "I will lose weight – at least a little bit. I’ll give up smoking… step by step. I’ll find my better half this year, maybe." I have another trick for you. Cut the time span. Don’t bother your head with plans for the whole year. Who knows what comes tomorrow anyway. You can start with anything anytime. And, after all, you can quit if you change your mind. It’s for good, big matters are build from nothing else than small ones, right? For that reason, start with new things every day! And stick with them. May good luck attend you!

Have you noticed I’m writing New Year’s wish only today and not on the first of January? No worries, it’s going to work when I wish you all the best for the New Year now :o) It’s not by chance I’m late – I was waiting till the Moon started to grow. My magical Siberian friend says it’s the best time for new projects to set up. So happy New Year to all of you and hurrah for all new projects we want to start!

As it is necessary to say goodbye to past year besides welcoming the new one, and because this is an origami blog, I chose this new-Year-tutorial-video for you. It makes you feel like sitting in school and that’s very felicitous to my mind. I don’t know about you, but I’m a real origami-total-rookie. But come back to my thought. Miss teacher from video narrates about Chinese adieu. They make thousands of origami boats from golden and rice paper, they set them on fire and let them flow with river. An old year is drifted away along with these boats. This habit is slightly more creative than mere drinking, what do you think? Oh tell me, what are traditions of yours?*


Složila jsem si na zkoušku pár loděk a asi mám to video po každém shlédnutí radši:-D Ta paní co učí, to je taková dobra duše. A děti jak se snaží. Dokonce se snaží i ten vousatý pán, i paní v tričku s Paulem McCartneym;-D Krása. A jak se snažíte Vy? * I’ve tried to fold up few boats. I realised I like the video more and more:-D This teacher, she is good soul. And everybody’s trying hard: little girls, bearded man, even a woman with Paul McCartney T-shirt. Perfect! ;-D And what about you, are you doing your best?



Jak bylo řečeno – zapamatujte si, co děláte a jak to děláte, nikdy nevíte, kdy se sami stanete učitelem. A teď si nemůžu pomoct, ale je čas na TOTO! * As you heard – remember what you do and how, you never know when you become teacher yourself. And now it's time for THIS!


Žádné komentáře: